maandag 9 mei 2016

Korte broek met sterren

En toen was het ineens warm. En kwam J. voorzichtig melden dat ze wel heel weinig had om aan te trekken met warm weer. Ik keek mee in haar kast en was het daar wel mee eens. Eerste wens: een korte broek. Ik dook mijn lappen voorraad in en haalde er een paar leuke stoffen uit met stretch, want dat is voor J. wel een voorwaarde. Broeken zonder stretch worden door haar niet gedragen. J. koos voor deze stoere sterrenstof. Het is een heel zachte, dunne denim met een aardige portie stretch. De sterren zijn grijzig waardoor het geheel een beetje een verwassen, grungy uitstraling heeft. Super stoer.
Daarna kwam de zoektocht naar een geschikt patroon. Omdat ze nogal groeit de laatste tijd (ze is inmiddels al 1,60 meter!) past ze heel veel kinderpatronen niet meer. Gelukkig bood Knippie 3 uit 2015 hulp.


Het nadeel van de Knippie is dat de patronen iedere keer wat groot uitvallen. Uiteraard nam ik J. haar maten op en vergeleek dat met de matentabel. Volgens deze tabel valt ze precies in maat 170. Die knipte ik dan ook uit en naaide het geheel voor een deel in elkaar. Toen ze kwam passen bleek dat de broek zeker 2 maten te groot was. Ik heb de kruisnaad voor en achter 2,5 centimeter ingenomen. Hij is nu nog steeds aan de ruime kant maar J. zegt dat hij perfect zit. Ze houdt wel van een beetje ruimte rond haar benen.
Het patroon laat je de taille afwerken met elastiek van 8 centimeter breed. Omdat ik dat niet in huis had en J. de broek graag de volgende dag aan wilde, heb ik een andere oplossing bedacht waar ik een oude zwangerschapsspijkerbroek van mijzelf voor gebruikte. Deze broek had een lichtgrijze, tricot buikstuk met elastiek aan de bovenkant. Dit buikstuk knipte ik van de broek. Vervolgens knipte ik hem op een zijnaad door zodat ik hem een stuk smaller kon maken. Daarna weer aan elkaar genaaid, aan de bovenrand van de broek genaaid, elastiek er weer doorgeregen en op maat gemaakt en met de hand het laatste stukje dicht gezoomd. Prima oplossing!
Tweede wens van J.: nog zo´n broek graag!

Dossier:


Korte broek
Patroon: Short 27 uit Knippie 3 juni-juli 2015
Stof: stretch denim met sterren, ik weet niet meer waar vandaan
Maat: 170 maar flink ingenomen bij de kruisnaad. Een volgende keer maak ik minimaal 1 maat kleiner.

Hemdje
Eentje van vorig jaar. Ik blogde er hier over.

Marjolein

2 opmerkingen:

 1. Nog nooit zag ik Zo'n brede elastiek!
  Mooi en perfect vr de zomer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Het elastiek bestaat wel en ook in meerdere kleuren en met glitter en zo. Erg leuk! Maar ja, ik had het niet liggen. Dit is een prima oplossing waar mijn dochter in ieder geval erg blij mee is!

   Verwijderen