woensdag 27 januari 2016

Pompoen-sinaasappelcake

Ik kocht een halve pompoen met de bedoeling daar op zaterdagavond voor mezelf iets lekkers van te maken. Ik zou namelijk alleen met mijn jongste dochter K. eten en dat is voor mij de uitgelezen kans om nieuwe recepten en ingrediënten uit te proberen. K. lust alleen recht-toe-recht-aan eten (lees: aardappelen, groenten, vlees) en zou een tosti krijgen. Het plan veranderde drastisch: in plaats van met z'n tweetjes aten we ineens met z'n vijfen! Een vriendinnetje van J. bleef eten en ook M. zat 's avonds toch aan tafel. Het plan pompoen werd aangepast. In plaats van avondeten werd de halve pompoen verwerkt tot cake.

Na wat zoeken vond ik een recept voor pompoen-sinaasappelcake wat mij wel lekker leek.

Ingrediënten
500 gr pompoen (halve pompoen)
1 schoongeboende sinaasappel
100 gr zachte boter
1 tl speculaas- en koekkruiden
1 mespuntje zout
200 gr suiker
2 eieren
125 ml crème fraîche
300 gr zelfrijzend bakmeel
2 tl bakpoeder

Bereiding
- verwarm de oven voor op 180 graden. Maak de pompoen schoon en snij het vruchtvlees in blokjes van 1 cm. Kook de pompoen in ca. 8 minuten gaar. Giet af en laat afkoelen. Rasp intussen de schil van de sinaasappel en pers hem uit.
- meng boter, kruiden, sinaasappelrasp, zout, 100 gr suiker en de helft van de pompoen met de handmixer door elkaar. Voeg één voor één de eieren en de crème fraîche toe. Zeef bakmeel en bakpoeder erboven en mix door elkaar tot een luchtig beslag. Schep de rest van de pompoen er door.
- schep het beslag in de cakevorm en bak in het midden van de oven in ca. 45 minuten gaar. Test of de cake gaar is met een satéprikker en bak eventueel nog een paar minuten extra.
- haal de cake uit de oven en laat hem afkoelen. Verhit het sinaasappelsap met de rest van de suiker op lage temperatuur en laat het inkoken tot siroop.
- prik gaatjes in de cake, schenk de siroop er over en serveer.



















Ik heb zelf alle pompoen gepureerd door het beslag gedaan. De cake bleef wel wat nat, zelfs na 10 minuten extra bakken. Of dat nu komt door de pompoen of door de siroop weet ik niet zeker. De volgende keer laat ik de helft van de pompoenblokjes heel en kijk ik eerst hoe de cake is voordat ik de siroop er over heen giet.
De smaak is in ieder geval erg lekker en het recept is ook zeker voor herhaling vatbaar. Iedereen (behalve uiteraard K.) vond het super lekker. Mocht je hem willen maken, neem er dan wel je tijd voor want het is een tijdrovend recept.

Marjolein

2 opmerkingen:

  1. Daar is vast wel een veganistische versie van te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vast wel! De boter kan je vervangen door Wajang margarine of misschien zelfs wel kokosolie. Al weet ik niet wat dat met de smaak doet. De eieren weet je al natuurlijk. Alleen voor de crème fraîche weet ik even geen alternatief...

    BeantwoordenVerwijderen